Čistenie kobercov

 
 
 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Čistenie kobercov

Čistenie kobercov

26.06.2015

Ako udržiavať koberec?

Pri dodržovaní základných zásad údržby vám vlnený koberec vydrží i niekoľko desaťročí.
Koberce najviac poškodzuje nadmerná vlhkosť, dlhodobé nečistoty a nesprávna údržba.

A/. Údržba vlnených kobercov
Vlnené koberce sú všeobecne nenáročné na údržbu. Vďaka prirodzenému obsahu tuku vlnené vlákno odpudzuje nečistoty a vlhkosť.

Nové koberce vám niekoľko mesiacov budú púšťať vlas. Nezľaknite sa! Jedná sa o zvyšky vlasu z poslednej fázy výroby a túto vlastnosť majú všetky ručne tkané koberce. Pri normálnom používaní a údržbe sa tento jav behom 3-4 mesiacov vytratí.

Bežná údržba
Koberec odporúčame vysávať klasickým vysávačom v smere vlasu. Neodporúčame používať rotačnú kefu, pretože by sa vlnené vlákno mohlo poškodiť. Používajte stredný sací výkon, nie maximálny. Koberec by mal byť položený na rovnom, suchom podklade, aby Vám vydržal dlhé roky vo vynikajúcom stave.

Odstraňovanie škvŕn
-Používajte prostriedky určené na čistenie vlny. Nepoužívajte čističe na koberce zo syntetických materiálov či čistiace prostriedky s obsahom bielidla, môžu vlnené koberce nenávratne poškodiť!
-Tekutú nečistotu ihneď odsajte napr. papierovým obrúskom alebo čistou bavlnenou handričkou. Zabráňte tomu, aby vlákna mohli nečistotu absorbovať. Postupujte vždy od kraja škvrny do jej stredu, aby ste zabránili jej rozšíreniu. Koberec nikdy nečistite trením, mohlo by dôjsť k jeho poškodeniu!
-Prostriedok na čistenie vždy nanášajte od okraja škvrny do jej stredu, škvrna sa tak nezväčšuje. Niekoľko minút nechajte pôsobiť a odsajte.
-Farebnú stálosť pri čistení opatrne vyskúšajte na rube alebo na okraji koberca.
-V prípade škvrny od červeného vína okamžite odsajte tekutinu a na škvrnu nasypte soľ.
-Na znečistenie pivom alebo malinovkou použite slabší roztok octu a čističa na vlnu.
-Mastné škvrny a škvrny od bielkovín odstráňte vlažnou mydlovou vodou alebo roztokom prostriedku na čistenie vlny.
-Vosk zo sviečok odstraňujte veľmi opatrne nie príliš horúcou žehličkou, ktorú priložíte na pijak.

B/ Údržba viskózových kobercov (umelý hodváb)

Viskózové koberce udržujte vysávačom s klasickou hubicou , nepoužívajte rotačnú kefu. V prípade škvrny ju ihneď odstráňte vlhkou handričkou prípadne s jemným mydlom a teplou vodou do 30°C. Pred čistením mydlom však radšej vyskúšajte farebnú stálosť na rubovej strane koberca. Vlákno priveľmi nedrhnite, škvrnu sa snažte odstrániť čo najšetrnejšie. V prípade rozsiahlejšieho znečistenia vyhľadajte odbornú pomoc.